Spreker

De kracht van leefstijl bij migraine

De invloed van leefstijl op de gezondheid van mensen is enorm. Zo zijn 80% van hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse wereld, te voorkomen middels eenvoudige leefstijlveranderingen (World Health Organization; Hartstichting).

Het probleem is dat de gemiddelde mens niet gemotiveerd is om een ongezonde leefstijl te veranderen. Dit komt vaak door een gebrek aan inzicht in zowel risicofactoren als ziekte.

Een groot deel van de mensen kan deze kennis als individu ook niet verkrijgen: bijna 1/3e van alle Nederlanders hebben onvoldoende of een problematische gezondheidsvaardigheid [1]. Hierdoor zijn ze niet goed in staat om de benodigde medische kennis zelfstandig op te doen, in de juiste context te plaatsen en hierop actie te ondernemen.

De kracht van leefstijl bij MS

Onvoldoende “gezondheidsvaardigheid” leidt tot een slechte gezondheid [2]. Om meer begrip van gezondheid te ontwikkelen en de juiste leefstijlaanpassingen te doen, hebben deze mensen professionele hulp nodig. 

Gezondheidsvaardigheid wordt positief beïnvloedt door de mate van scholing [3]. Als iemand zijn risico op een aandoening beter begrijpt, ondersteunt dit het verkrijgen van motivatie, vertrouwen en het gezondheidsgedrag welke nodig zijn om trouw te blijven aan ingezette leefstijlaanpassingen en behandelvoorschriften [4].

Gezondheidsvaardigheid is dus belangrijk voor het ontwikkelen en behouden van een gezonde leefstijl. Om deze gezondheidsvaardigheid te verbeteren, deel ik graag mijn leefstijlexpertise als spreker op jouw (bedrijfs)event. Mogelijke onderwerpen zijn:

  • De kracht van een gezonde leefstijl
    • Thema: gezonde leefstijl in vogelvlucht
  • Gezond oud worden, hoe doe je dat?
    • Thema: hart- en vaatziekten
  • Hoofdpijn… neem zelf de regie in handen
    • Thema: hoofdpijn
  • Een leefstijlonderwerp op maat

Geïnteresseerd wat ik voor jouw (bedrijfs)event kan betekenen? Neem dan contact op via wardell.amerika@pacea.nl voor een nadere kennismaking.

Referenties
[1] Sorensen, K., et al., Health literacy in Europe: comparative results of the European health literacy survey (HLS-EU).Eur J Public Health, 2015. 25(6): p. 1053-8.
[2] Bennett, I.M., et al., The contribution of health literacy to disparities in self-rated health status and preventive health behaviors in older adults. Ann Fam Med, 2009. 7(3): p. 204-11.
[3] van der Heide, I., et al., The relationship between health, education, and health literacy: results from the Dutch Adult Literacy and Life Skills Survey. J Health Commun, 2013. 18 Suppl 1: p. 172-84.
[4] Miller, T.A., Health literacy and adherence to medical treatment in chronic and acute illness: A meta-analysis. Patient Educ Couns, 2016. 99(7): p. 1079-1086.